Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Nota: Si llegiu aquest missatge és perquè no podeu visualitzar els arxius CSS vinculats a la pàgina o perquè utilitzeu un navegador que no compleix els estàndards.

Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró

Arxiu


Arxiu audiovisual

 

1. FIESTAS DE LAS SANTAS DE MATARÓ EN EL AÑO DE LA VICTORIA. Film rodat a Mataró el 1939, pocs mesos després d'acabada la Guerra Civil, a l'inici de la dictadura franquista. La pel·lícula, en suport de nitrat de cel·lulosa, es va salvar conservada al fons del Museu Arxiu Santa Maria - Centre d'Estudis Locals de Mataró. El 1992, en començar la tasca de recuperació del patrimoni fílmic de la comarca, Encarnació Soler va endegar les gestions perquè fos portada a l’arxiu de la Filmoteca de Catalunya i fos restaurada. Avui és un testimoni d’una època passada, únic a la ciutat, mostra de com els vencedors van voler implantar el seu ideari polític i social.

Més informació a l'article de M. Encarnació Soler i Alomà "Fiestas de las Santas en el Año de la Victoria. Una mostra del patrimoni cinematogràfic recuperat a Mataró", Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria, 48, gener 1994, p. 42-49.

 

 

2. RESTAURACIÓ DE LA CAPELLA DELS DOLORS DE SANTA MARIA DE MATARÓ. La Capella dels Dolors de la basílica de Santa Maria de Mataró és una de les joies patrimonials del Barroc català. Fou construïda per la Congregació dels Dolors entre 1698 i 1708. El gran pintor català Antoni Viladomat hi va realitzar un projecte integral de decoració entre 1722 i 1737. El conjunt és avui un dels més sumptuosos i ben conservats de Catalunya.

Entre setembre de 2015 i març de 2016, l’empresa Policromia SL, sota la direcció tècnica del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, va dur a terme una intervenció sobre les pintures dels paraments i la volta, que després de tants anys s’havien malmès. Atesa la complexitat de les diferents capes i zones a tractar, es va haver d’anar més enllà dels processos habituals de restauració de les pintures al tremp. El resultat de l’actuació ha permès de recuperar i fer visible bona part de l’esplendor original de la Capella.

Més informació sobre la Capella dels Dolors als següents articles dels Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria. Vegeu també el capítol 25 del programa de TV3 Pintura Catalana. Conjunt dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró, del 5 de juny de 2007, emès per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

 

 

3. LA NEVADA DEL 62 A MATARÓ. La nevada a Mataró de 1962 a través d'una successió de fotografies dels espais, els carrers, els edificis i les places de la ciutat completament coberts de neu. Impressionant testimoni gràfic de més de 150 imatges, totes extretes dels fons propis del Museu Arxiu gràcies a les cessions i donacions procedents de particulars. Fotografies de diferents autors, professionals i amateurs, que aquell Nadal de 1962 van sortir amb la càmera a captar l’excepcional nevada que ha quedat immortalitzada en la memòria popular.El muntatge audiovisual, confegit per Joan Castellà i Oliva, va formar part de l’exposició que el Museu Arxiu organitzà el desembre de 2012 amb motiu dels 50 anys de la nevada.

Més informació a l'"Editorial" i a l'apartat de "Documentació fotogràfica" dels Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria, 105, gener 2013, p. 1 i 36-40.

 

 

4. LA FIRA COMERCIAL DE 1934 A MATARÓ. Pel·lícula realitzada per l'Associació de Cinema Amateur de Mataró, amb imatges dels estands i les atraccions de la fira comercial de 1934 instal·lada a la Rambla, que inclou també seqüéncies d'un partit de futbol i dels inicis de la construcció del mercat de la plaça de Cuba. El film, donació de Lluís Adan al Museu Arxiu, ha estat restaurat per Isidor Llorca (Rescat Films) i està dipositat a la Filmoteca de Catalunya.

Més informació a l'article de Josep Puig-Pla "Les fires comercials dels anys trenta del segle XX. Mataró a l'avançada del comerç, la indústria i la modernitat", Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria, 125, octubre 2019, p. 17-30.

 

 

5. EXPOSICIÓ ART I FESTA. MÉS D'UN SEGLE DE CARTELLS I PROGRAMES DE LES SANTES. Amb motiu del 75 aniversari del Museu Arxiu (1946-2021). Fundat el 1946, el Museu Arxiu commemora 75 anys d'existència amb una exposició que mostra, per primera vegada, la seva gran col·lecció de cartells i programes de la festa de Les Santes, la més completa que es conserva, amb exemplars únics del tombant del segle XIX al XX. Un recorregut visual per la història i l'art gràfic de la ciutat. A més del centenar de cartells que s'exposen ordenats cronològicament, la mostra inclou els programes oficials, junt amb els del Foment Mataroní i els de Publicitat Fermalli, que han anat nodrint el protocol tradicional de la festa, la seva pervivència i la seva evolució. Una oportunitat per gaudir dels records i les emocions que de sempre susciten l'Art i la Festa. Vídeo realitzat per Mataró Audiovisual.

 

 

6. VISITA VIRTUAL AL CONJUNT BARROC DELS DOLORS DE LA BASÍLICA DE SANTA MARIA DE MATARÓ. Tomb virtual que permet contemplar el conjunt barroc dels Dolors (Capella, Sagristia i Sala de Juntes) d’una manera fàcil i interactiva, amb la sensació de ser-hi realment. Es tracta de fotografies panoràmiques esfèriques que capturen l’espai en 360º i n’ofereixen la visualització des de tots els angles. Autor: Marco Antonio Pérez Zouvek. Per a visites guiades contacteu amb reserves.museuarxiu@gmail.com

 

 

7. AUDIOGUIA AMB RECORREGUT DE LA BASÍLICA DE SANTA MARIA DE MATARÓ. Visitmuseum ofereix una breu presentació de l’equipament museístic i un recorregut pels tretze principals àmbits de la basílica de Santa Maria. Presenta totes les dades pràctiques per a la seva visita virtual i presencial, i permet a l’usuari complementar el seu recorregut amb continguts de text, disponibles també en format sonor, en quatre idiomes.

 

Audioguia de Santa Maria

 

8. BAIXADA DE LES CINC CAMPANES DE SANTA MARIA (2024). Enregistrament que documenta la retirada de les cinc campanes litúrgiques del campanar de la basílica parroquial de Santa Maria el matí del 12 de març de 2024. Una a una, es van baixant les peces de bronze en una operació en què destaca la intervenció d’una grua monumental. És l’inici del procés de restauració que ha de permetre la recuperació de nous sistemes de repic propis de la tradició històrica mataronina i catalana, i una millora de les repicades de les campanes com a mostra del patrimoni cultural. El muntatge audiovisual, confegit per Francesc Costa i Oller, mostra la curosa i ordenada baixada de la Miquela, la Montserrat, la Juliana, la Semproniana i, finalment, la Carme, campana que serà fosa per fer-ne una de nova.

 

 

 

Secció de l'Arxiu

Capses amb films

 © 2006  Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró  •  Fet amb Xhtml i Css  •  Polítiques de privacitat i cookies
Advertiment: Els resultats d'una traducció automàtica no són mai completament fiables