Cookie Consent by Free Privacy Policy website

AGELL, VEÏNAT D’

 

Es localitza al terme de Cabrera, al peu mateix del Turó dels Oriols i en direcció al mar. En realitat té dues zones ben marcades: la que queda arran de la carretera que va de Cabrera a Argentona i la part de dalt que té com a centre l'ermita de Santa Elena -esmentada l'any 1236 i reconstruïda al segle XVI en estil gòtic tardà-, la qual cosa fa que es parli sovint d'Agell "de dalt" i d'Agell "de baix". El nom d'Agell pot ser un cultisme medieval que podria equivaler a "camp petit".[1] Cases conegudes del veïnat són Can Puig, Can Moreu, Cals Frares, Can Mallol i Can Viver.

Començant a aquest veïnat de Cabrera, entre el Pla de Santa Margarida i les Ribes, hi ha la Riera d’ Agell [2], amb Ca n’ Orriols d’ Agell, Can Sala, Can Pujol, Can Bessora, Can Tatai, Ca n’ Aimeric, Can Calbet, Ca l’ Ignasi Puig i Can Nau com a cases properes.

 

 

 [1] MOREU-REY, Enric: “Els nostres noms de lloc”. Editorial Moll. Mallorca, 1982. Pàg. 83..

[2] Un bon estudi del tema de la Hidrologia i de les rieres del Maresme es troba a "El Maresme en viu", llibre editat pel Museu Comarcal del Maresme-Mataró, sota la coordinació de Roser Campeny i Valls. Gràfiques Tria. Mataró, 1992.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs