ARAGONÉS, CA L’

 

Nom popular d’un cafè bar que quedava situat a l’antic Casal dels Baró, a la Riera núm. 71 (abans 32) –al costat mateix d’ un altre Cafè, el Suizo- on justament hi havia el Cinema Modern i ara l’ edifici d’ habitatges ocupat, a la planta baixa, durant uns anys per l’ empresa comercial “Zara”.

Ca l’ Aragonès fou escenari d’un tiroteig a l’època dels pistolerisme, entre militants dels denominats Sindicat Lliure i Sindicat Únic, amb el resultat de dos obrers morts (Josep Ventura i Roca i Joan Sans i Costa) i sis de ferits. Era el 28 de març de 1921, el Dilluns de Pasqua d’ aquell any.

Molts altres cafès eren populars al centre de Mataró. Esmentaríem, per exemple, el de l’ Ateneu (amb Biblioteca, freqüentat per sindicalistes); el Canaletes (fent cantonada entre la Riera i la Muralla de Sant Llorenç); el del Centre (que quedava a la plaça de Santa Anna) [1]; Can Pet i Porró (al carrer Concepció, que era una cooperativa); el del Clavé (amb concerts els diumenges al migdia); el dels Toreros (al carrer d’ Altafulla, cantonada amb Sant Joaquim); etc…

 

 

 [1] Quan fou enderrocat s’ hi feu un bloc de pisos que donaven a la Muralla de Sant Llorenç, on es diu es va instal.lar un dels primers ascensors de la ciutat.