Cookie Consent by Free Privacy Policy website

ARENAS I PLA, FÀBRICA

 

El fill de Joan Pau Arenas i Pla (Mataró, 1778-1852) i de Salvadora Maynou i Carbonell, de nom Josep, conjuntament amb el seu germà Jacint i altres socis, fundaren l'empresa coneguda com el Vapor Nou. S’ origina l’ any 1790.

En realitat, l’empresa s'havia iniciat al 1814, al Camí Ral – Carrer Hospital. Posteriorment, quan ja fou iniciat l’edifici del carrer de Lepanto, l’empresa es designà oficialment Arenas y Rosal (1856), ja que els germans Arenas s'associaren amb els també germans Antoni, Agustí i Ramon Rosal.[1] Al 1883, Josep Arenas va ser objecte d'un atemptat.[2]

Des del començament del segle XX (1900), l'antiga fàbrica de Ca l'Arenas va ser ocupada per la raó social Hijos de Antonio Fábregas S.A., a la cantonada dels carrers de Lepanto i de la Mercè. Originàriament, quan el carrer de Lepanto no era encara obert, s'hi entrava pel carrer de la Mercè, 9. Avui, en el seu lloc, hi ha l’ escola Angeleta Ferrer.

 

 

 



[1] COSTA I OLLER, Francesc: "Mataró Liberal, 1820-1856. La ciutat dels burgesos i els proletaris". Premi Iluro 1984. Editorial Rafael Dalmau. Mataró, Caixa d'Estalvis Laietana, 1985. Pàgs. 167, 168 i 169.

[2] D’ aquella època constatem també unes fàbriques de filar de caràcter gairebé familiar. Podrien ser la de Joan Blanch i Jaume Dachs que, a la fàbrica del carrer de Sant Ramon, tenien dues màquines de filar. O Joan Castells i Costa que a la Plaça de Sant Cristòfor tenia també dues màquines. Francesc Castells en tenia una altra al carrer d’ en Molas, de més volum i importància.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs