ARMATS DE MATARÓ

 

Els Armats de Mataró constitueixen una associació integrada ara a la Comissió de la Setmana Santa Mataronina. Representen un conjunt de soldats romans amb indumentàries militars romanes corresponents a l’ època de Jesús. Els seus orígens es remunten al 1705, quan eren denominats “caps de ferro”.

Al 1940 es constituïren com una secció de la denominada confraria dels Dolors de la Parròquia de Santa Maria. I al 1981 tingueren la seva seu al Foment Mataroní fins que aquesta entitat es deslligà paulatinament dels lligams que l’ unien amb l’ Església.

Després d’ un llarg període d’ inactivitat, ja que les processons de Setmana Santa foren suprimides a la ciutat de Mataró, al 1981 serien convidats a participar a la processó de Sant Andreu de Llavaneres i, uns anys després (1990), re-inaugurades les processons a Mataró, tornaren a sortir pels carrers de la ciutat. Des del 1982 realitzarien, a l’ ensems, unes representacions de la Passió, conegudes amb el nom de “Jesús, el Crist”.

Dir finalment que després de tenir diferents estatges, des de l’ any 2000 es van localitzar a l’ edifici de la Presó, el denominat “Castrum” en el llenguatge dels Armats. Encara més tard al carrer de Sant Simó 15, de Mataró.

L’ any 2002, les desfilades dels Armats foren considerades Patrimoni Cultural de la ciutat. [1]l ens cedien un espai d'aproximadament cent trenta metres

 

 [1] http://www.armatsdemataro.voluntariat.org/