Cookie Consent by Free Privacy Policy website

BOET, PLA D'EN

 

Espai avui totalment urbanitzat (conegut en el temps del franquisme amb el nom de Polígon Espartero) situat a ponent de la ciutat de Mataró, entre el Camí del Mig, la Riera d'Argentona, la ronda de Francesc Macià i el Camí Ral. La denominada Punta d’ en Boet, al litoral, queda ubicada al sud del torrent de les Canyes.

El Pla d’ en Boet constitueix avui una de les àrees de creixement o zona industrial més importants del terme municipal mataroní. En són característics una sèrie de blocs de pisos de molta alçada, que foren projectats quan aquest sector de Mataró es denominava Polígon Espartero. El seu eix vertebrador més important és l'Avinguda Lluís Companys. Fins al 1840, aquest espai pertanyia a Argentona però fou definitivament adjudicat a Mataró, a canvi del Veïnat de Traià.[1]

Lògicament el Pla d'en Boet agafa el nom de la masia originària del segle XVI que es troba a aquest lloc, també coneguda ara com Can Xalant. Els Boet constituïen una família de propietaris de terres que al segle XVIII es van dedicar al comerç d'importació de cereals i que esdevingueren ciutadans honrats.[2]

 

 

 



[1] El Pla d’ en Boet és una zona d’ edificis alts. Un dels blocs més antics és el de cases plurifamiliars del carrer de Sant Cugat, cantonada Sant Valentí, conegut popularment com el “bloc Raventós”. També són característics els edificis Aneto, Montserrat, Sant Jordi, Montseny, Montalt, Mont-Ros, Montmajor, Montsec... que queden a la part més alta del plànol, entre les rondes Lluís Companys i Francesc Macià.

[2] MOLAS I RIBALTA, Pere: "Societat i poder polític a Mataró" (17018-1808)". Caixa d'Estalvis Laietana, 1973. Editorial Rafael Dalmau. Pàg. 37. També, COLOMER I ROVIRA, Margarida: "El Pla d'en Boet. Mataró". Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya. Fundació CIREM. Barcelona, 1995.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs