CAPUTXINS, VIL.LA ROMANA DELS

 

La vil·la romana dita "dels Caputxins", és un jaciment arqueològic que es troba situat al barri mataroní de Rocafonda. Va ser descoberta l'any 1968 arran de la urbanització dels entorns del Cementiri dels Caputxins, d'aquí el seu nom. Entre els anys 1970 i 1974 se n'efectuà l'excavació arqueològica per part de la Secció Arqueològica del Museu de la ciutat.

L'any 2002, l'Ajuntament de Mataró declarà el jaciment Bé Cultural d’ Interès local i l'any 2005, amb l'adequació dels accessos al Cementiri dels Caputxins, es va tornar a excavar i arranjar el jaciment, restaurant-ne els murs i les restes.

Les restes arqueològiques que actualment es poden observar al jaciment es corresponen amb les instal·lacions artesanals i industrials d'una vil·la romana que estigué en funcionament entre els segles I a.C. i VI d.C. Segurament l'establiment va iniciar la seva funció amb el desenvolupament de la viticultura, una activitat habitual, ja en aquells moments, al Maresme.

L’ altre element que conserva el jaciment és un forn de terrissaire construït durant el segle IV d.C. Es tracta d'un pou semisoterrat aprofitant el relleu natural. Se'n conserva la graella, la cambra de combustió i la xemeneia. [1]

 

 

 [1] http://www.signinum.com/ca/projectes/14-villa-romana-dels-caputxins.html