Cookie Consent by Free Privacy Policy website

CÍRCOL CATÒLIC D’ OBRERS

 

Es va fundar l’ any 1884, al carrer Nou. Els seus dirigents – amb el Dr. Josep Nunell i Blanch al davant- pertanyien a sectors conservadors de la societat mataronina i preconitzaven l’ harmonia entre les diferents classes socials de la població. [1]

Al cap de quatre anys es traslladà al carrer de Bonaire, a Can Sanromà (actual Casal de l’ Aliança), al jardí del qual s’ hi muntà un teatre. A més de les representacions escèniques el Círcol també organitzava vetllades literàries i musicals.[2]

De principis de segle, es reorganitzaria l’ any 1906 i ben aviat comptà amb local propi, a la Riera (1908). El Círcol tingué ensenyament nocturn (1903) i més endavant una escola diürna (1934).

L’ any 1933 inaugurà un edifici teatre de nova planta, la Sala Cabanyes [3], que ja havia estat creada l’ any 1916 i que tindria gran anomenada per les representacions dels Pastorets i de la Passió.

Altres seccions del Círcol eren l’ excursionista (1907), iniciada per antics components de l’ Associació Excursionista de Mataró (després Agrupació Científico-Excursionista); l’ Agrupament Escolta Abat Dorda; l’ Associació Esportiva (1927), amb pista pròpia remodelada el 1980 i el 1985, coneguda popularment com “La Gàbia”; el grup sardanista l’ Anella d’ Or (1929) [4]; i el grup cultural Amics del Llibre 1927) i el Grup dels Falcons (especialitzat en la formació de torres humanes).Tenia també una mutualitat denominada Germanor (1909) i donà acollida a l’ Orfeó Mataroní, en diferents etapes. En els darrers anys ha destacat també la seva escola de teatre, coneguda amb al nom de “LaSaCa”, amb diferents grups d’ aprenentatge segons edats.

Seria molt destacable la tasca efectuada en el camp de la música, en obrir-se l’escola filial del Conservatori del Liceu.[5]

Des de fa molts anys manté també l’ Escola Balmes –coneguda popularment com Cal Senyor Banet- amb caràcter de centre concertat, dels nivells Infantil i Primària [6]. I la seva secció esportiva de bàsquet forma part avui de l’ entitat Unió Esportiva Mataró.[7]

 

 

 



[1] Un bon resum històric, amb abundant material fotogràfic, es troba a “L’ Abans”, de l’ editorial Efadós, editat l’ any 2003. (Pàgs. 2006-210). El llibre és coordinat per Ramon Boter de Palau i Gallifa.

[2] LLOVET I VERDURA, Joaquim: “Mataró. Dels orígens…”. Op. Cit. Pàg. 335.

[3] Veure “Sala Cabanyes, 75 anys”. Coordinació general Josep Mª Clariana i Coll. Gràfiques Tria. Mataró, 1991. Veure també l’ article “Teatre a la Sala Cabañes. De la postguerra als actes del cinquantenari (1939-1966)”, signat per Josep Mª Clariana i Coll i publicat a FULLS/80, del Museu Arxiu de Santa Maria. Mataró, octubre de 2004. Pàgs. 26-39.

[4] Altres colles sardanistes de Mataró han estat l’ Espiga d’ Or (creada dins la Unió Excursionista de Catalunya, UEC), l’ Agrupació Sardanista de Santa Anna (1962, de l’ Escola Pia).

[5] http://75anys.blogspot.com.es/

[6] http://www.escolabalmes.com/

[7] http://uemataro.net/. Com és sabut les seccions de bàsquet del C.E. Mataró i de la Unió Esportiva (del Centre Catòlic) es fusionaren d’ alguna manera donant lloc a la Unió Esportiva Mataró.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs