CLARÀ, VEÏNAT DE

 

Està situat al terme municipal d' Argentona [1] i té com a centre l'ermita de Sant Pere [2] i Can Marc. Sembla que el nom de Clarà sigui equivalent a zona diàfana, sense arbres ni altres elements geogràfics.

L'ermita de Sant Pere de Clarà, del segle IX, fou edificada sobre una possible vil.la romana. L'edifici actual és però gòtic, aixecat entre els segles XIII i XIV, sobre una base romànica.

Del terme Clarà en tenim notícies ja cap als acabaments del segle IX. Al 1713 va deixar ser oberta al culte. Va ser restaurada al 1920 i actualment és de propietat particular [3]. Per Sant Pere -29 de juny- s'hi celebrava un petit aplec.[4] A poca distància hi ha la coneguda Font de Clarà. [5]

Moltes cases de pagès hi ha espargides pel veïnat. Esmentem Can Caramany (Mas Rovira), Can Matavents, Can Poi, Casanova de Can Poi, Ca l’ Esterramanch (Mas Lloberons), Can Manreset, Can Mon, Can Vinyals (Ca l’ Omedes), Can Calau (Mas March de Vall), Can Cabot, Can Ribosa, Can Reymir, Ca l’ Ermità, Can Fulló, Can Casanovas (Can Massé), Can March del Priorat (Can Figueres), Can Tambor, Can Santem, Ca l’ Avi, Ca l’ Isidret, Ca n’ Altafulla, Can Patota i Can Manyana. Moltes fonts es troben també en aquest veïnat. [6]

 

 

 [1] http://ca.wikipedia.org/wiki/Portal:Catalunya/Sol%C2%B7licitats_-_Nomencl%C3%A0tor_Oficial_de_Catalunya/Maresme

[2] https://www.opcioninteligente.es/EAE/master/form-MS-TRADE.php

[3] http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2533

[4] GRUP LLAVOR: “Fonts. Itineraris…”. Op. Cit. pàgs. 28 i 270.

[5] GRUP LLAVOR: “fonts. Itineraris…”. Op. Cit. pàg. 35.

 [6] Per exemple, la de Ca l’ Esterramanc, la del Llevorons, la del Camp, la de Can Vinyals, la de la Mina del Torrent, la de la Verge de Lourdes, la de Can Calau, la de Dalt, la de l’ Alzina, la de Can Cabot, la del Gavatx, la d’ en Bau, la de Can Ribosa, la de Can Raimí, la de Can Fulló o Fuyó, la de les Tres Mines, la de Can Marc, la mateixa de Sant Pere de Clarà, la de la Mina de Can Tambó, la de Can Casanovas, la de la Bassa de Can Jordi, la de Can Santem, les de Ca l’ Altafulla, la de Ca l’ Isidret, la de Ca l’ Avi, la de l’ Esquerrà, la de Bon Matí, la de Can Mayana, la del Roure, la de la Bassa de Can Manyana, la d’ en Malanit, la de l’ Abril, la d’ en Diviu, la d’ en Groc, la d’ en Mateu, la d’ en Masot, la de Ca l’ Ermità, la de la Teula, la del Manantial de Clarà, la dels castanyers de Can Cabot, la d’ en Quico, la dels avellaners de dalipà, la de Can Món, la de Can Manreset, la d’ en Rovira, la de l’ hort de l’ Ermità, la de Can Carmany, la del Xaragall d’ en Mateu, la d’ en Raimí, la del Patró, la de la Font d’ en Mariquildo, la del Sot de les Cabres i la del Pont d’ en Bauxes.