Cookie Consent by Free Privacy Policy website

COR DE MARIA

 

Oficialment es creà l’ any 1861 i des del curs següent les religioses Missioneres del Cor de Maria, seguint la tasca iniciada pel Dr. Joaquim Masmitjà i de Puig, sacerdot català que va desplegar una gran activitat docent a diferents municipis del país. Originàriament (1848) les religioses formaven part de la Congregació de les Filles del Santíssim i Immaculat Cor de Maria.

Si originàriament s’ establiren al carrer d’ Argentona, ocuparien després el Casal dels Camplloch, també casa Guarro, a la Riera.[1] I en foren les primeres religioses, a Mataró, Mariangela Rovira, Anna Domingo i Roca, Dolors Gispert i Rovira, Rosa Torró i Vinyet, Carolina Font i Magdalena Gil i Borrell. [2] De llavors ençà, el Col.legi del Cor de Maria ha estat un dels més coneguts de la ciutat. [3].

Avui [4] és un centre concertat, que desenvolupa curos de Segon Cicle d’ Educació Infantil (Parvulari), Primària i Secundària Obligatòria (ESO).[5]

 

 

 [1] BOTER DE PALAU I GALLIFA, Ramon: “L’ Abans”. Editorial efadós. El Papiol 2003. Amb col.laboració amb el Patronat Municipal de cultura de Mataró Pàgs. 151-159.

[2] GÜELL I JUANOLA, Albert: “Del guix al ratolí. Col.legi Cor de Maria de Mataró. 150 anys al servei de la ciutat (1861-2011)”. Prismàtic Arts Gràfiques, S.A. Mataró, 2011.

[3] Als anys trenta del segle XX, segons la “Guia General de la Ciutat” destacaven, com a col·legis de noies, l’ Escola Racionalista (del carrer Melcior de Palau,1), el Patronat Escolar Obrer “Casal de l’Obrera” i les Franciscanes (del carrer de la Coma, 21), la Providència (del carrer d’ Iluro), les Religioses de la Mare de Déu de Lourdes, conegudes com les Franceses (del carrer de Llull, 15), l’ escola de la Sra. Magdalena Vidal (al carrer de Sant Antoni) i la de Sra. Isabel Zaragoza (del carrer Fray Luís de León, 17).

[4] Durant la Segona República moltes escoles religioses mataronines canviaren de nom. Així, el Col.legi Salesià seria la Mútua de Sant Antoni de Pàdua; Santa Anna seria La Mútua Calassanç Vives; i els Maristes serien Valldemia S.A. Pel que fa a les escoles femenines, el Cor de Maria es convertiria en Mútua Escolar Prat de la Riba, les Concepcionistes seran la Mútua Escolar Carme Gibert, les franceses la Mútua Escolar Ramon Llull i la Coma en la Mútua Escolar Dr. Valdé.

[5] http://www.mataro.cat/portal/ca/educacio/ipsecob/centres_escolars/content/48CordeMaria.html

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs