CUYÀS, CAN

 

Edifici del segle XVIII, situat a la Rambla núm. 38 de Mataró, que ha estat la residència de la família, molt coneguda a la ciutat. [1] Membre de la família, Antoni Cuyàs i Sampere (1802-1890), després de cursar a Mataró els estudis de pilot, va marxar a Buenos Aires (República Argentina) on es dedicà a activitats comercials. Era fill d' Antoni Cuyàs i Morera i de Teresa Sampere i Rafart.

De retorn a Mataró, conjuntament amb la seva esposa Maria Segarra i Puig, féu la deixa de l'actual col·legi salesià. [2] El seu hereu Manuel Cuyàs i Segarra (1866-1939) es casaria amb Concepció Regàs i Comas (1874-1950). Fills seus van ser Margarida (muller de Josep Pons i Montanari), Francesc (marit de Josefa Jover i Miró), Montserrat (casada amb Enric Subiñà i Font) i Manuel (marit d’ Angelina Duran).

 

// Can Cuyàs és també una casa pairal que es localitza a Cabrera de Mar i concretament al Veïnat d’ Agell. Queda a la dreta de la carretera que va de Vilassar de Mar a Argentona. És propietat de la Família Cuyàs, de Mataró, que han tingut sempre la seva residència a la Rambla.

 

 

 [1] http://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Matar%C3%B3_(centre)

[2] Antoni Cuyàs i Sampere, en tornar a Mataró, finançà la construcció d’un edifici per a tallers salesians, destinat a nois de famílies necessitades. Va morir sense veure’l acabat. Llovet, Joaquim. Op. Cit. pàg. 595. També Puig i Roig, Ramon: “ Antoni Cuyàs i Sampere, un corsari mataroní al servei de la República Argentina”. Col.legi d’Advocats de Mataró, 1994. L’Aixernador. Argentona.