Cookie Consent by Free Privacy Policy website

ESCORXADOR, L’

 

Barriada mataronina situada a l’ est de la ciutat i que adopta aquest nom pel característic edifici de l’ antic Escorxador, [1] d’ estil modernista, obra de l’ arquitecte Melcior de Palau i Simon i que va ser inaugurat el 1915. Aquesta dependència va ser dirigida en un principi pel veterinari Sr. Vilà i ben aviat (1916) pel Sr. Cristòfor Salas.

En realitat l’ esmentat barri s’ identifica també amb el conjunt de blocs d’ habitatges senzills (1957) –coneguts amb el nom de Les Santes o també de Federico Mayo- i que començaren a construir-se als anys cinquanta del segle XX [2].

Durant molts anys, aquests edificis s’ utilitzarien com a magatzem del municipi i una secció del mateix seria el Laboratori Municipal. [3] A principis del 2013, a l’ edifici de l’ Antic Escorxador s’ hi va inaugurar la Biblioteca Antoni Comas, la segona biblioteca pública de la ciutat.[4] L’ altra és la Pompeu Fabra, que es troba a la zona de Peramàs. També és molt destacable la Biblioteca de la Caixa d’ Estalvis Laietana, ara Fundació Iluro.

 

 

 



[1] http://patmapa.gencat.cat/web/guest/patrimoni/arquitectura?articleId=HTTP://GAUDI_ELEMENTARQUITECTONIC_8675

[2] Altres blocs de pisos característics del Mataró de la segona meitat del segle XX podrien ser els que es construïren a l’ Avinguda d’ Amèrica (1961); les denominades Vivendes de l’ Aliança (1961), a l’ Avinguda del Maresme o la sèrie de blocs d’ habitatges construïts al Pla d’ en Boet. També els que es construïren a la part de ponent de la plaça de Granollers o els edificats al Camí del Mig, a l’ encreuament amb el torrent de la Gatassa. Però l’ edifici més significatiu és la denominada torre del Maresme, al peu de la N-II i a la façana marítima, que té 18 pisos i que fou construït l’ any 1965.

[3] Un molt bon resum de la història de l’ Escorxador, amb múltiples fotografies i il.lustracions, es pot veure a “L’ Abans. El Maresme. Mataró. Recull Gràfic 1865-1965”, publicat per Efadós Editorial i coordinat per Ramon Boter de Palau i Gallifa.Pàgs. 98-102.

[4] http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2738

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs