Cookie Consent by Free Privacy Policy website

FLEQUER, CAN

 

També en ocasions escrit Flaquer o fins i tot Flaqué, està situat al Veïnat de Mata, a 310 metres sobre el nivell del mar.[1] S’ hi accedeix pel Camí de Can Flequer, des de l’ ermita de Sant Miquel de Mata.

La casa es va construir en tres etapes. Un rellotge de sol existent a la façana porta la data del 1874. La propietat era explotada tradicionalment (de fet ja és constatada l’existència d’ un Mas Flaquer a Mata, al segle XIV) en règim de masoveria.[2] L’ edifici ha estat totalment remodelat. És inclòs en el Catàleg del Patrimoni Històric-Arquitectònic de la ciutat.[3]

Al seu fons, uns metres més amunt, hi ha l’ermita de Sant Martí de Mata.[4] I des d’ aquesta ermita fins a la de Sant Miquel, que es troba relativament a prop, en direcció sud-est, hi ha el denominat Camí de Sant Martí.

 

 

 



[1] Una bona referencia històrica d’ aquesta construcció es troba a “Descobrim Mata i les Cinc Sènies. Itineraris de natura, agricultura, història i paisatge”, d’ Oriol Bassa i Vila i altres autors, publicat per Natura l’ any 2009, a Argentona.

[2] Ramon Salas i Oliveras, en el seu “De quan jo era noi...”. Op. Cit. Pàgines 127-132 esmenta un munt de cases o de noms populars del Mataró del seu temps. A més d’ altres que ja queden especificades o anomenades en el present treball, esmentaríem també Cal Xarpat, Cal Mosquit, Ca l’ Alom, Ca la Tomasa, Ca la Madrid, Cal Lleig, Ca l’ Ànima, Ca les Romanes, Cal Tio, Cal Dueño, Cal Nap, Ca la Tarona, Ca la Reina de les Cols, Ca l’ Estira Cortines, Ca la Pintora...

[3] http://www.mataro.cat/portal/contingut/document/originals/urbanisme_docs/exposicio_publica/pe047/fitxa_23.pdf

[4] GRUP LLAVOR: “Fonts. Itineraris...”. Op. Cit. Pàg. 226.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs