Cookie Consent by Free Privacy Policy website

FOMENT MATARONÍ

 

Entitat cultural i recreativa, fundada el 1904, que es troba al carrer Nou, núm 11, de Mataró. L’ edifici, molt transformat, conserva a la seva façana dues gàrgoles de la primitiva edificació. [1] A la primeria del segle XX l’ immoble fou adquirit per l’ empresari Jaume Carrau i Renau, que el cedí a la parròquia de Santa Maria

Originat a l’ entorn de l´antic Teatre Principal, el Foment fou la seu de les Congregacions Marianes. Mantingué també activitats com el cant coral (fou seu de l’ Acadèmia Musical Mariana [2]), l’ ensenyament, la biblioteca, l’ esport, el cinema i el teatre. També muntà una caixa d’ estalvis de caràcter social i va ser la seu de la publicació “El Pensament Marià” [3], de l’ Associació de Pessebristes de Mataró i del Film Ideal Club.[4]

Entre les dependències, destaca el seu teatre, amb un important aforament [5]. Avui desenvolupa cursos de diferents tipus, organitza activitats culturals i recreatives (concerts de música, sessions de teatre o de cinema….) [6] i ha acollit i acull activitats d’ altres entitats mataronines (Coral Primavera per la Pau, Coral Xauxa-Xivarri, Cop de Timbal, Cor Madrigalista, Coral Rodamón, etc…) de forma estable o bé esporàdica, en dies concrets. Precisament un grup de joves del Foment impulsà el moviment renovador de la Festa Major de les Santes, amb l’ eslògan característic de “Les Santes, fem-ne Festa Major”, als anys de la transició a la democràcia.

Avui, el Foment és l’ únic escenari del centre de la ciutat que programa regularment sessions de cinema. El seu grup de teatre porta el nom de “El Tramvia” i el Foment està inscrit a la Federació d’ Ateneus de Catalunya.

 

 

 



[1] CUSACHS I CORREDOR, Manuel: “El Foment Mataroní (1904-2004). Un segle al servei de la ciutat”. Copisteria Castellà. Mataró, 2003.

[2] Altres societats líriques d’ aquella època a Mataró foren l’ Associació de Música de Mataró (Melcior de Palau 25), Cor Armonia Mataronesa (Cristina 18), Cor Germanor (10 de gener), Cor la Perla (al carrer Fermí Galán) i Cor Iluro (al carrer de la Concepció).

[3] El Foment va ser la seu d’ aquesta publicació a partir del 1920. Abans, aquesta seu havia estat al carrer d’ Alarcón i al carrer de Sant Joaquim 43.

Altres publicacions de la primera dècada del segle XX, a Mataró, foren: Sol Ixent (al carrer d’ en Palau 10, al de Balmes 22 i el de Cuba 71); Don Quijote (al carrer Cooperativa 32); La República (a Goya 10, Rambla 43, Fray Luís de León 87, Santa Marta 17, carrer Pinzón, Jordi Juan 14, Castaños 16); Nueva Vida (Altafulla 20), Nuevo Oriente (Meléndez 37); Llibertagt (Riera 72); Mensajero Lauretano (Pujol 12); Mestral (Guifré el Pilós 37); Mataró Artístico (Sant Llorenç 30); Ressò de l’ Avior (Pujol 10); La Federació (Cuba 22 i Sant Agustí 18); La República (Sant Benet 58); i Los Previsores (Barcelona 34). Podeu consultar: “La Premsa a Mataró (1820-1980)”. Premi Iluro 1981. Mataró 1982. De Francesc Costa i Oller.

[4] http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2702

[5] http://patmapa.gencat.cat/web/guest/patrimoni/arquitectura?articleId=HTTP://GAUDI_ELEMENTARQUITECTONIC_8670

[6] www.matarofoment.org

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs