Cookie Consent by Free Privacy Policy website

FORTÍ, PLATJA DEL

 

També coneguda per Platja del Búnquer s’ estén des de Sant Simó (a l’ oest) fins al Port Balís de la població de Sant Andreu de Llavaneres (a l’ est). També és coneguda popularment com la Platja de les Melodies per la tranquil.litat de les seves aigües. És més aviat estreta i té uns 1.100 metres de llargària.

El nom li ve donat per la presència d’ un búnquer o casamata, un tipus de fortificació de ciment armat especialment dedicat a la defensa antiaèria, ideada pels republicans durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939)[1]. Al Maresme n’ hi havien més d’ una quarantena.[2]

 

 

 



[1] El front marítim de Mataró compta amb un total de cinc búnquers construïts durant la Guerra Civil. Situats entre la platja del Varador i el torrent de Vallgiró, separats cadascun d’ells per 600 metres, durant el conflicte es van utilitzar com a punt de guaita per avisar d’incursions militars o per a la defensa davant de possibles bombardeigs enemics. Per exemple, els que va realitzar el vaixell Canàries el 8 de juny i el 22 de juliol de 1937 contra Mataró.

En acabar la guerra la Guàrdia Civil els va emprar per vigilar el contraban, i a partir de la dècada dels 50 es van convertir en habitatges improvisats i altres menesters, fins que van quedar totalment fora d’ús. L’any 2013 l’Ajuntament va catalogar els cinc fortins com a Bé Cultural d’Interès Local i se n’ha editat un llibret amb informació, ubicació i imatges dels fortins.

[2] BASSA I VILA, Oriol i altres: “Descobrim Mata i les Cinc Sènies. Itineraris de natura, agricultura, història i paisatge”. Editat per Natura, entitat de Medi Ambient. Argentona, abril de 2009. Pàgs. 40 i 41.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs