GALLIFA, PI D'EN

 

Es troba al costat del Torrent de Maians, a poca distància de Can Canyameres. De característiques singulars (la seva base fa 4 metres de perímetre i té 12 metres d’ alçada fins a l’ enforcadura), segons la dita popular hi fou penjat Josep Gallifa i Ros, polític progressista, regidor entre 1846 i 1849, recaptador d’ impostos, després d’ haver-li pres els diners recaptats pels voltants. Segons s'explica, en no cobrar el rescat demanat, els lladres el martiritzaren i degollaren (14 d'agost de 1849).

Els assassins foren descoberts després i detinguts a Argentona. Eren: Joan i Felicià Famadas, Andreu Villaret i Josep Puig, que foren condemnats a mort, i Joaquim Famadas i Josepa Castellnou, que ho serien a cadena perpètua. Un darrer dels acusats, de cognom Bellatriu, fou indultat per intercessió de la família Gallifa. Els condemnats a mort, posats en capella en una aula del Col.legi de Santa Anna, foren executats a la platja, al davant de l' Escola de Nàutica. Era el 20 de setembre de 1849.[1]

 

 

 [1] "Bloc Mataroní. Una manera de fer història". Patronat Municipal de Cultura (PMC). Editorial Alta Fulla. Caps de Bou, 16. Mataró, 1990. pàg. 265. La versió dels fets, publicada al “ Crònica de Mataró” del 24 de maig de 1986, resulta força diferent de la recollida en el Bloc Mataroní del 1925.