ILLES, LES

 

Zona de baix a mar, també conegut com “Les Illes Estraberes” que estaria situada entre la ciutat de Mataró i l’ ermita de Sant Simó. Sense precisar-ne límits, es podria situar també al capdavall de l’ actual carrer de Sant Pere, on en ple segle XVI s’ hi edifiquen algunes “botigues”, signe inequívoc del creixent comerç marítim de la localitat. Aquestes botigues eren construïdes per a resguardar el material o per fer les diferents transaccions comercials.[1]

Tot i que és aventurat afirmar-ho, cal recordar que en les zones baixes costaneres de Mataró hi haurien diferents aiguamolls, la qual cosa explicaria aquesta denominació de les Illes (espais de terra en mig d’ aigües). En aquest cas es tractaria d’ una zona mig inundada i alimentada per les aigües de la Riera de Valldeix. I l’ adjectiu “estraberes” podria tenir diferents significats: zona de cànems; terres de pas (o estrep) i encara potser espais d’ estepes o estrepes. [2] En un document del 1561 apareix l’ expressió “Les Illes de Mar”, que podria correspondre al mateix indret.

El denominat Llac de Salarn, que –sense poder precisar-ho- estaria situat al Pla d’ en Boet actual, en seria un altre exemple.

 

 

 [1] GARCÍA ESPUCHE, Albert i GUÀRDIA I BASSOLS, Manuel: “La construcció d’ una ciutat, Mataró 1500-1900”. Editorial Alta Fulla. Patronat Municipal de Cultura de Mataró. Col.lecció “Caps de Bou” núm. 11. Mataró, 1989. pàg. 7.

[2] Veure l’ article “Illes a l’ entorn de Mataró”, signat per Josep M. Roqué, publicat a XIII Sessió d’ Estudis Mataronins. (28 de novembre de 1996). Museu Arxiu de Santa Maria. Patronat Municipal de Cultura. Mataró, 1997. pàgs. 47-48.