MAITANQUIS, CAN

 

Es tracta d’ una casa molt antiga i popular avui inexistent on es reunien els pescadors mataronins. Quedava exactament on ara hi ha la confluència del carrer de Sant Francesc de Paula i la carretera N-II.

Aquest cafè, no es tancava ni de dia ni de nit. D’ aquí el nom. Era el centre de tota una zona mataronina on s’ ubicaven la majoria de les cases dels pescadors. [1] Entre els edificis de la zona, al Garó de Llevant, al carrer de Sant Onofre o a la Marina de Llevant, destacarien la casa de la Cooperativa, Can Gomis, Can Vianya, Can Nazari, Can Boca Negra, Can Pequeño, Can Pacheco, Ca l’ Elies, Can Garrido, Can Simon, Can Roig, Ca l’ Americano, Can Calçons, Can Pastafang, Can Baletes, Can Panadero, Can Dimas, Cal Vell, Can Camps.. entre moltes altres.[2]

A l’ espai que ocupava Can Maitanquis i que quedaven entre la via del tren i el que és ara la carretera N-II, hi ha avui un aparcament de cotxes.[3]

 

 

 [1] La memòria popular recorda molts motius de pescadors. Per esmentar-ne alguns... el Fill d’ en Peretons, l’ Espanta Peixos, en Boca de les mosques, el Llamp de Déu, el Mariner de Primera, el Set Cervells, el Ferm (pare i fill), en Sopes, en Xirimequi, el Rata, en Cisquet de la Mariona, l’ Almirante, en Xemeneia, en Talla Dits, en Panna, l’ Estrella, el Dos d’ Orus, en Milord, el Becu, en Xeco o el Llobarro.

[2] També Can Ligeru, Can Becu, Can Milord, Can Net, Can Nan, Can Boca Bot o Can Truc. I encara, Can Xics, Can Canatau, Can Pisera, Can Benet, Can Saleta, Can Clurindu, Can Carletes, Cal Nanu, Can Canet, Can Pell I os, Can Simon, Cala Pepona, Can Bei, Can Bufó, Can Dents, Can Sardines, Ca l’ Estrella, Can Trula o Can Paqueño.

[3] http://www.capgros.com/portal_capgros/report/archivos_noticias/mataroahiravui105.pdf