MALTAS, CAN

 

O Maltes, és una casa de pagès situada al Pla de Sant Simó. S’ hi accedeix pel camí que surt de la banda esquerra de la Riera de Sant Simó. Masies properes són Can Roca, Can Sala i l’ Horta Palmer, tot i que la construcció més propera i més significativa del sector són els Apartament Sant Simó, que es divisen clarament des de qualsevol angle. [1]

Francesc Maltas Guiu, originari de Dosrius, fill de Joan Maltas i Corney (mort el 1937, als 94 anys) i de Teresa Guiu, provinent de Tordera, es va casar amb Carme Escorsa i Mir (1888-1976). Fills seus serien Carme; Joan, casat amb Maria Carbonell i Lleonart; Josep, amb Mª Assumpció Freixas i Jané; Teresa, amb Joan Lleonart i Roca, i Francesca, amb Joan Pons i Boronat. Francesc va comprar la peça o finca -també dita del Correu- quan els Lluch deixaren de ser-ne llogaters.

 

// Can Maltas era també una masia, avui desapareguda, que estava situada a la part nord del Pla d’ en Boet, aproximadament on ara hi ha la confluència del Camí del Sant Crist amb el carrer Batista i Roca.

 

// Can Maltas era finalment el nom de la casa del carrer de Sant Ramon –cantonada amb el Rierot- on residia la família d’ aquest cognom, integrada per Francesc Maltas i Guiu, per Carme Escorsa i Mir i pels seus fills. En els darrers anys era una bodega, que tenia també una dependència per a vendre-hi llet.

 

 

 [1] http://www.icc.cat/vissir3/. Cal cercar el nom que interessa i fer l’ aproximació amb el “zoom”.