MARTÍ I PASCUAL, FÀBRICA

 

L’empresa té els seus orígens en la fàbrica Esquerra-Cuadrada que hi havia al carrer de Sant Felicià, al costat de la carretera N-II.

Josep Martí i Pascual, de Sant Feliu de Guíxols, havia vingut a Mataró per a treballar amb el seu oncle. Els anys de la Primera Guerra Mundial, paradoxalment, foren pels empresaris catalans, uns anys de prosperitat, en poder nodrir els mercats que havien quedat des-assistits pels països bel.ligerants. Per això, entre 1919 i 1920 es pogué adquirir el solar del carrer Goya, cantonada amb la Ronda Prim i als anys trenta hi treballaven cent setanta obrers.

El 1966 es segregà l'immoble del negoci pròpiament dit i es constituí la Immobiliària Goliath S.A. – Ingol S.A.- que llogà l'edifici a Manufactures Goliath S.A. el nou nom de l'antiga Martí i Pascual. Als anys setanta del segle XX, l'empresa fabricava “pantys” i mitjons per a dona i tenia un centenar d'empleats. Però l'any 1979 féu suspensió de pagaments i es plantejà una reducció de plantilla. Després de diferents reestructuracions, tancà les seves portes l'any definitivament l’ any 2001.[1]

D' altra banda, Josep Martí i Pascual fou Alcalde de Mataró entre 1940 i 1946. S' havia casat amb Dolors Guanyabens i Bonamusa (morta el 1978 als 88 anys), filla d'un dels propietaris de la fàbrica Esquerra-Cuadrada.

 

 

 [1] BUTLLETÍ. Museu del Gènere de Punt. Núm.14. Juliol de 2005.pàgs. 3-4.