Cookie Consent by Free Privacy Policy website

MERDERA, LA

 

Antoni Tuixans i Ginesta (que morí l’ any 1995, als 89 anys) era el propietari de la finca agrícola coneguda amb el nom de la Merdera, que estava situada a la part baixa del Camí del Mig, al costat mateix de la Bòbila [1] i a sota de la Plaça de l'alcalde Serra Xifra.

La “Merdera” era el lloc on s' hi ubicaven els excrements extrets de les comunes de moltes cases de Mataró, abans no s' hagués generalitzat la xarxa de clavegueram actual. Com és sabut els excrements animals són utilitzats com a fertilitzants dels camps de conreu. [2]

 

 

 [1] Tot i que pugui sorprendre, Moreu-Rey –recollint l'opinió de diferents especialistes- considera que mots com "merdans", "merdàs", "merder" o "meder"... podrien ser diminutius derivats de "merus" (clar, pur...), fent referència a petits corrents d'aigua.

[2] Segons Ramon Salas i Oliveras, a “De quan jo era noi” (op. Cit. Pàgs. 83 i 84), “(...) eren dues les empreses que es dedicaven a l’ extracció de latrines, una que tenia les botes pintades de color vermell i l’ altra de color verd. Les primeres eren de Cal Bufó i les segones de Can Jaumetó, propietaris que pertanyien a les famílies Puig i Nonell, de fonda arrel mataronina. (...)”

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs