MONTNEGRE

 

Situat al nord del Maresme i part del Vallès Oriental, el Montnegre s'estén entre la Tordera i la Riera de la Vallalta. És una unitat de relleu que dóna personalitat i forma al nord de la comarca del Maresme.

Amb 15.000 hectàrees, aquest massís, el nom del qual prové de la foscor dels seus boscos d'alzines, va passar a formar part de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona junt amb la serralada del Corredor amb el nom de Parc Natural del Montnegre i el Corredor.

Poblat des del neolític, tal com demostra el dolmen de la Pedra Gentil a Vallgorguina, l'ús agrícola del sòl ha desaparegut pràcticament, i ara el seu territori es va reconvertint per dedicar-lo a usos lúdics i d'oci.

Amb la Riera de Fuirosos, l'ermita de l'Eola, Sant Martí de Montnegre o Hortsavinyà, el Montnegre és avui un territori ocupat en el 95% per la massa forestal, la qual, en algunes àrees, està formada per una vegetació de caràcter centreeuropeu, cosa que el converteix en un lloc molt agradable per a l'excursionisme, el senderisme i l'esbarjo. Té com a altituds màximes els cims del Turó Gros (758 m.) i el turó d’ en Vives (760,3 m.)cims

La Vallalta és una estreta vall que circula pels contraforts del massís del Montnegre al Maresme entre els municipis d'Arenys de MuntCanet de Mar i Sant Pol de Mar, a la riba de la mateixa riera, i hi trobem Sant Iscle de Vallalta i Sant Cebrià de Vallalta