Cookie Consent by Free Privacy Policy website

MORELL, EL

 

Zona costanera del començament del terme de Sant Andreu de Llavaneres, on van ser trobades unes àmfores amb la inscripció “CLV”. Demostraria l’ existència d’ intercanvis comercials entre la nostra costa i altres de l’ imperi romà. Sembla ser que el vi i l’ oli serien els productes més sovint comercialitzats.[1] El Morell va ser escenari d’ un accident d’ aviació (1944) en el que moriren uns aviadors australians de la Royal Air Force, que anaven en una aeronau tipus “Marauder” i que foren enterrats a Mataró.

El nom Morell té un origen discutit. Pot ser que es tracti d’ un nom relacionat amb l’ arbust de la móra, que sigui d’ origen islàmic o un gentilici, propi d’ una persona. O fins i tot que sigui equivalent a mur, muralla... [2]

L’ església de Sant Pere del Morell [3], allà situada, és una obra d’ arquitectura popular, del segle XX.[4]

 

 

 [1] LLOVET I VERDURA, Joaquim: “Mataró. Dels orígens…”. Op. Cit. Pàg. 30.

[2] MOREU-REY, Enric: “Els nostres noms de lloc”. Op. Cit. Pàgs.59, 110, 143 i 169.

[3] L’ antiga ermita de Sant Pere (dita també del Morrell), documentada des del segle XIV, era a cura d’ermitans o donats i sufragània de la parròquia de Llavaneres. Seu d’una confraria de pescadors des del principi del segle XVII, en aquesta època va ser restaurada o reconstruïda, i bastida de nou el 1917 i el 1953.

[4] http://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Sant_Andreu_de_Llavaneres

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs