Cookie Consent by Free Privacy Policy website

PARPERS

 

Paratge i indret amb construccions, que separa les comarques del Maresme i del Vallès, entre els termes d’ Argentona i el de la Roca. És el pas natural que s’ ha aprofitat sempre per a fer-hi passar les vies de comunicació.

El permís de concessió de les obres per obrir aquest camí que comunica el Maresme amb el Vallès és de 1771 i segueix sensiblement la via oberta en temps del romans i que era coneguda com Via Sèrgia. [1] Avui, hi ha un túnel que salva els desnivells i comunica les dues comarques sense dificultats.

El punt més enlairat del Camí de Parpers –posteriorment carretera- que tothom coneix com a Coll de Parpers té 298 metres d’ altitud.[2] El nom de Parpers, pel que fa al camí o al partage, és esmentat com a Parapairo, al segle XI, i com a Paraper, al segle següent. Es pensa que fa referència a un nom propi personal, del llatí, documentat ja al segle IX. [3]

 

 

 [1] http://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_d'Argentona

[2] LLOVET I VERDURA, Joaquim: «Mataró. Dels orígens de la vila...”. Op. Cit. Pàg. 251.

[3] BOFARULL I TERRADES, Manuel: “Origen dels noms geogràfics de Catalunya”. Op. Cit. Pàg. 179.

Joan Coromines, en el seu “Onomasticon Cataloniae” especifica el nom de “Pelli-Parius”, procedent del baix llatí i català pre-literari i ho tradueix com a “paraire de pells”. Volum VI. Pàg. 163.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs