PINS, MAS

 

És una casa senyorial del terme d’ Argentona, situada a l’ entrada de la carretera de Parpers, a tocar de l’ actual C-60, a prop de la vall de Riudemeia. La masia primitiva que va perdurar fins l’ any 1892, era de tipus basilical, amb cos central d’un pis més alt que la resta.

L’ actual casa fou encarregada justament el 1892 per Josep Matheu i Julià al mestre d’ obres argentoní Josep Lladó i Roselló. L’ arquitecte de la casa degué ser Emili Cabañes i Rabassa. [1]

Cases properes són Can Pot Febrer, Can Blanc, Can Freginal i Can Tomàs Rajoler. A relativa poca distància queden les Malloles [2] de Can Pins, entre el Xaragall de Can Pins, les Costes d’ en Terrades, el Polígon Industrial dels Alocs i la Pedrera de Can Bosquer.

 

 

 [1] Veure l’ article d’ Enric Subiñà i Coll, « Speculo. La importància dels llibres mestres dels masos. El cas del Mas Pins”, publicat a XXIV Sessió d’ Estudis Mataronins. (1 de desembre de 2007). Museu Arxiu de Santa Maria. Institut Municipal d’ Acció Cultural. Mataró, 2008. pàgs. 133-150.

[2] Una mallola és una antiga vinya que j no es conrea.