Cookie Consent by Free Privacy Policy website

PINS, VEÏNAT DE

 

Es localitza a Argentona, justament a la part baixa de la Riera d'Òrrius i a poca distància de la pujada del Coll de Parpers. Justament, un xic més avall seguint la Riera d'Òrrius, hi hauria Can Pins, que li donaria nom.[1] El topònim és constatat l’ any 1012.

És una masia d'origen molt antic però radicalment reformada a inicis del segle XX, sent propietat de la família Mateu, amb elements ornamentals d'inspiració gòtica. Segons explica Lluís Bonet Garí, la casa guardava pergamins relligats amb la història de la nissaga dels Pins, establerta a la casa a mitjan segle XII i que encara s'hi mantenia en començar el segle XVIII.[2]

Altres cases del veïnat prou conegudes i característiques serien Can Coll de Bocs (Can Borra), Can Mustarós, Can Collet, Can Misser Prats (Can Belluguins), Can Bramona, Can Febrer, Can Blanch (Mas Saladriga), Can Tomàs Rajoler, Can Freginals, Can Carreras (Can Navas), Can Roviró, Can Buringues, Can Riudameia i el Mas Espinalt. Moltes fonts, com la mateixa dels Pins, són característiques de l’ indret. [3]

 

 

 



[1] http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2542

[2] Veure l’ article “El crèdit al món rural a les acaballes del segle XVI. Els censals dels inventaris postmortem”, signat per Assumpció Zapata i publicat a FULLS/60, del Museu Arxiu de Santa Maria. Mataró, gener 1998. Pàgs. 15-18.

[3] Per exemple la de Coll de Bocs, la de Vallgorguina, la de Can Misser Prats, la de la Fonteta, la de Can Rigola, la d’ en Finu, la de Can Blanc, la de Can Febrer, la de les Vimaretes, la de la Noguera, la de les Putarrades, la dels Àlbers d’ en Javà, la de Sant Isidre, la del Llorer, la de la Mina Gran de Can Pins, la de la Mina Petita de Can Pins, la Trobada, la de la Bassa Regadora, la d’ en Rectoret, la dels castanyers de Can Navas, la de la Gallega, la de la Via Romana, la de la Bassa de Can Roviró, la de les mimoses de Can Roviró, la d’ en Massaguer, la d’ en Cigala, la de Can Riudemeia, la de la Resclosa de Can Riudemeia, la d’ en Sila, la dels avellaners de Can Boringues de baix, la del Rubiol, la de Can Tomàs Rajoler, la de Can Bramona, la del Mussol, la d’ en Manel, la de la Llebre, la de la Tria, la de Can Poll, la de Can Matabens, la de la Figuera i la dels Tres Pins.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs