Cookie Consent by Free Privacy Policy website

REGÀS I BORRELL, ANTONI

 

Antoni Regàs i Borrell (1752-1837) va ser un enginyer que va inventar una màquina de filar, al carrer d’ en Molas, núm. 9. L’ empresa per ell iniciada va ser continuada pel seu nebot Felicià Regàs i Artigas [1].

L’ any 1876 va ser traslladada al carrer Unió, cantonada amb Plaça de Cuba i encara després a uns edificis del carrer de la Mercè –Camí Ral cantonada amb l’ Avinguda Jaume Recoder- amb un cós amb façana al carrer de Churruca. [2]

Entre 1882 i 1889 la dirigia Joaquim Coll i Regàs, que moriria l’ any 1904.[3] Tenia llavors 9 telers manuals circulars. Després es subhastà la fàbrica i, amb el temps, esdevindria Casarramona i Coll S.A., comercialitzant els seus productes amb la marca “Mont-Alt”.

L’ empresa s’ havia distingit per haver donat serveis socials als seus treballadors, en cas de malaltia o baixa laboral. També per a les dones treballadores durant i després de l’ embaràs. Fou guardonada per aquestes qüestions.

 

 

 



[1] Es tracta d’ un mitger mataroní que l’ any 1853 tenia 4 telers manuals. També es sap que l’ any 1881 l’ empresa –llavors amb el nom de Viuda de Feliciano Regás e Hijos tenia tres telers manuals circulars. I encara un altra empresa, de Joaquin Regàs, tindria un teler manual circular l’ any 1881.

[2] Altres empreses de gènere de punt del centre de la ciutat a la segona meitat del segle XIX foren les de Ferran i Bernat Clivillé i Joaquim Regàs (al carrer d’ en Molas); Casabo i Cia (al de Sant Bru); Bona ventura Colomer i Quadrada i Cia (al carrer de les Caputxines); Salvador i Antoni Escapa (a les Figueretes); Joan Frigola (a les Espenyes); Guinovart i Cia, Llovet i Torras, Ermengou Jutglar i Manuel Puig i Galí (al carrer d’ en Pujol) o les de Ramon Mulera i Joan Maymó (al de Sant Ramon).

[3] Joaquim Coll i Regàs seria el propietari de la coneguda casa del carrer d’ Argentona que es construí sota la direcció de Josep Puig i Cadafalch (1898).

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs