Cookie Consent by Free Privacy Policy website

RIBAS I JULIÀ

 

Es trobava al carrer Campeny. També era conegut com el Vapor de Pere Ribas i Vila. L’ empresa es va constituir l’ any 1860 però no s’ ubicaria en aquest edifici fins l’ any 1883.

Al 1893 [1] l’ empresa s’ anomenaria oficialment Pedro Ribas e Hijos i l’ any 1915 adoptaria el nom que tothom coneix com Manufacturas Ribas y Juliá.

Fabricava articles de la marca Castor, de gènere de punt de color i apelfats [2] i fou una de les que participà a l'Exposició d'Indústries Locals celebrada a Santa Anna, l'any 1911.

Als anys vint comptava amb uns dos-cents treballadors i era –a principis d'aquell segle- una de les empreses mataronines que cotitzava una de les més altes Contribucions Industrials, conjuntament amb les fàbriques Marfà, Gassol, Fontdevila, Cabot i Barba, Minguell, Ymbern...[3]

Encara l’ any 1959 es convertiria en la Claspunt S.A. Però exactament vint anys després (1979) tancaria les seves portes, en mig d’ una crisi generalitzada del tèxtil a la ciutat i arreu. Se’n conserva la xemeneia, que és de finals del segle XIX.[4]

Amb el nom de Ribas i Maseras es coneixia també una fàbrica que estava situada al carrer de Campeny núm. 27.

 

 

 



[1]Aquesta empresa, especialitzada inicialment en articles de color, tint i aprest, a l’ any 1891, tenia 9 telers manuals circulars.

[2] YÁÑEZ, César: "L'exportació de teixits de punt als mercats americans durant els anys de la Primera Guerra Mundial". FULLS/25. Museu Arxiu de Santa Maria. Mataró, abril de 1986. Pàgs. 25 i 31.

[3] "Revista Hispano Americana Ilustrada". A Mataró. Nº 107. Barcelona, agost de 1911.

[4] http://chimevapor.wordpress.com/2009/11/15/un-paseo-industrial-por-mataro/

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs