RITA, SANTA

 

Paratge característic de la zona de Valldeix, identificat sobretot per l’ existència d’ una ermita que en el segle XVIII era coneguda amb el nom de Sant Sadurní i Santa Rita. L’ edifici definitiu avui existent que és de 1873 [1], va ser dedicat exclusivament a Santa Rita i es va inaugurar el 22 de maig d’ aquest any esmentat, festivitat d’ aquesta santa.[2] L’ altar major, el de Sant Roc i un altre dedicat a Sant Ponç, des del 1889, eren els tres altars existents. A l’ altar major, la imatge de Santa Rita ocupa el lloc preferent i la de Sant Sadurní una petita fornícula.[3]

L’ ermita de Santa Rita queda exactament situada a un centenar de metres de la riera que baixa de Can Bruguera i que, després d’ ajuntar-se amb els torrents de Can Flaquer, de Can Marquès i de Ca l’ Ametller... forma la denominada Riera de Valldeix.[4] El denominat Camí de Santa Rita començaria al Camí de Canyamars o de Can Bruguera i aniria fins al Camí de Can Cabot.

A prop de l’ ermita, en plànols de principis del segle XX, s’ hi localitzen el Mas Ribas, Can Marquès, Ca l’ Ametller i Can Torres.

 

 

 [1] http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2767

[2] http://patmapa.gencat.cat/web/guest/patrimoni/arquitectura?articleId=HTTP://GAUDI_ELEMENTARQUITECTONIC_8715

[3] GRUP LLAVOR: “Fonts. Itineraris…”. Op. Cit. pàg. 230.

[4] ALMERICH I PADRÓ, Paulina: “Les ermites del Maresme”. Associació Cultural Vallgorguina. Vallgorguina 2000. Pàg 42.