ROCA I PINEDA, FILL DE J.

 

Fundada l’ any 1901 com a Roca i Vilaltesa, passa a denominar-se Roca i Pineda el 1906. El seu propietari, Josep Roca i Pineda, fou un dels promotors de la Caixa d’ Estalvis de la ciutat i també vicepresident de la Cambra de Productors de Mataró. Estava situada al carrer de la Cooperativa núm. 46. La seva marca “La Mariposa” era molt coneguda.

Mort Josep Roca i Pineda, el 1913, fou el seu fill Josep Roca i Tió –casat amb Teresa Solà i Sanfeliu- el propietari de l’ empresa. Formaria part del Consell d’ Administració de la Caixa d’ Estalvis de Mataró. [1]

Altres productors de gènere de punt d’ aquells moments foren M. Asencio, Vda. De J. Minguell, E. Arañó, Martí Devas, Ribas Masera, Carrau, Oridex, Fontdevila Torras, Imbern, Escapa, Vilatersana, Martí Pascual i Vilardell.[2]

 

// Josep Roca i Pineda -casa fundada el 1794- era també el nom del propietari d’ una botiga d’ estores i persianes que hi havia al carrer d’ en Pujol núms. 45 i 49. En els cartells publicitaris de l’ època es diu que era la més antiga de Mataró, d’ aquesta especialitat.

 

 

 [1] GONZÁLEZ-AGÀPITO, Pilar: “El carrer de Barcelona. Cent històries i un carrer”. DC Plus, Serveis Editorials. Mataró, juny del 2017. pàgs. 51-53.

[2] Veure l’ article ”L’ exportació de teixits de punt als mercats americans durant els anys de la Primera Guerra Mundial”, signat per César Yáñez i publicat a FULLS/25 DEL Museu Arxiu de Santa Maria. Mataró, abril de 1986. pàg. 26.