ROCAFONDA

 

Topònim que designa el veïnat mataroní –terreny o espai relativament baix- que quedaria delimitat per la Ronda d’Alfons X el Savi, la carretera de Mata i el mateix Turó del Cementiri dels Caputxins. Es tracta ara d’un dels espais més densament poblats de tota la ciutat i és avui una de les zones on s’ubica la majoria de la població immigrada procedent del continent africà.

El denominat Camí de Rocafonda coincidiria bàsicament amb l’actual avinguda del Perú i seria l’eix principal del veïnat. El Camí de Rocafonda aconduïa a la Riera de Sant Simó i a la Font del Pericó. [1]

Entre les diferents instal.lacions del sector destacaríem la Zona Esportiva Municipal (de l’ Avinguda del Perú, fent cantonada amb el carrer Pau Picasso) [2], el Centre Cívic i l’ Escola Rocafonda. Botigues del sector, prou conegudes, serien Mataró Or, TruBlu i Look Here (Avinguda Perú 78, 64 i 81, respectivament); Ferreteria Rocafonda i Mateo Lobato (Pau Picasso 45 i 38, respectivament ); Reformes D.M. i PequeGos (Carretera de Mata 60 i 79, respectivament); Pastisseria Avinguda (Av. Amèrica 47); Taller Llissà (Miquel Albà 3); J.Jiménez Joieria Rellotgeria (Av. Amèrica 36); Tallers Auto Energia (Energia 9); QRS i Sabateria Marta (Carretera de Mata 111 i 70, respectivament).

 

 

 [1] En aquest sector, concretament a l’ actual Plaça del Pintor Cusachs s’ hi localitzaren importants restes arqueològiques de les èpoques pre-romana, romana i medieval. Veure “Una altra destrucció d’ un jaciment arqueològic a Mataró”, article signat per Marta Prevosti i Monclús i per Joan F. Clariana i Roig, a VI Sessió d’ Estudis Mataronins (15 d’ abril de 1989). Museu Arxiu de Santa Maria. Patronat Municipal de Cultura. Mataró, 1990. pàgs. 23-32.

[2] http://www.mataro.cat/web/portal/ca/Esports/instalacions/content/zonaesportiva_rocafonda/