RODER, DIAMANTS

 

El nom Roder és una contracció del cognom dels propietaris, diferents membres de la família Recoder, de Mataró. Si bé l’ empresa es situa a Mataró, amb un primer laboratori electrolític l’any 1954, va seguir utilitzant el seu laboratori propi, situat al domicili d’Emili Recoder, al carrer Folgueroles de Barcelona. Josep i Joan Recoder van traslladar els seus negocis de diamant industrial al continent americà.

Un a Mèxic i l’altre a Brasil. Mentrestant, dos altres germans de Mataró van ajuntar les seves pròpies empreses en una Societat Anònima anomenada Diamantes Industriales Roder, que es situaria al carrer del Parc (1964), tot i que els seus orígens es troben al carrer de Barcelona 38 i encara amb més detall a la part de la propietat dels Recoder que donava a la Muralla d’ en Titus, lloc on hi tenien el primitiu taller, que després s’ amplià amb una casa del Camí Ral.

Després (1992) l’empresa va canviar de mans, de nom i de lloc Va passar a ser Diamantes Industriales Wendt, S.A. i també estigué relacionada amb Wendt-Samedi. La seva nova ubicació seria la Via Sèrgia, al Pla d’ en Boet.