Cookie Consent by Free Privacy Policy website

VALLDEIX

 

Veïnat que queda a l’est del de Cirera i al peu mateix de la Serralada de Marina i que coincideix amb la conca de la riera del mateix nom, també denominada –en la seva part baixa- de Sant Simó. També adoptà aquest nom un camí –Camí de Valldeix- que feia en bona part el seu recorregut vorejant la riera del mateix nom i que després seguia “grosso modo” la riera o torrent de Can Bruguera per a arribar a denominar-se també Camí de Canyamars, perquè Canyamars era el seu destí final.

Fou un indret poblat des de l’època romana i que, a principis dels temps medievals –com també ho feren Traià, Cirera, Mata...- rebé habitants procedents del nucli originari d’Iluro.

El topònim Valleix o Valldeix (amb la forma primitiva “Valedex”) és documentat l’any 949. Al mig del veïnat hi ha l’ermita de Santa Rita, advocació que a les acaballes del segle XVIII, va substituir la més antiga de Sant Sadurní.[1] Segons document del 1477, a Valldeix, s’ hi ubicaven el Torrent de Safrà, el “lloc” dit Rossell. També al 1615 es constata el topònim “La Plana d’ en Sala[2]

A més de ser una zona residencial, inclou avui també complexos esportius, com el del C.A.Laietània i el de la U.R.Laru, així com un càmping de bungalows fixos.[3]

 

 

 



[1] http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2767.

[2] Podeu veure “L’ Hospital de Sant Jaume i de Santa Magdalena. 375 anys d’ història al servei de les persones”, publicat per Efadós, l’ any 2019. Arxiu8 Comarcal del Maresme i Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena. Pàgs. 112 i 138..

[3] GRUP LLAVOR: “Fonts. Itineraris per les fonts de Mataró…”. Op. Cit. Pàg. 239.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs