Cookie Consent by Free Privacy Policy website

VIVER, EL

 

Veïnat d' Argentona, que té com a centre la capella de la Mare de Déu del Viver [1], esmentada el 1119 i envoltada pels jardins de la finca del Baró de Viver.[2] Antigament s'hi celebrava un aplec el diumenge de la infraoctava de la Nativitat, que coincidia amb l'inici de la matança del poc. El 6 de maig de 1273, el rector de la parròquia de Sant Julià d’ Argentona, Montserrat de Gumila hi establia Berenguer de Fornells (propietari del mas de Fornells, després Can Serra del Puig), pagant un cens i amb la condició de construir-hi casa.[3]

El primer baró de Viver, Darius Romeu, la va restaurar i reconstruir en part, als inicis del segle XX. És un edifici d'un nau capçada amb absis semicircular i dues absidioles perpendiculars. Només és visitable un cop l'any, el segon diumenge de setembre, quan es fa un aplec dedicat a la Mare de Déu.

 

// Amb el nom de El Viver es coneix també un espai per a persones i entitats destinat a acollir un projecte de cooperativa, societat laboral, associació o fundació per a convertir-la en una empresa d’ economia social. Està ubicat al Cafè de Mar, a l’ antic edifici de La Marítima i ara un dels estatges de la Fundació Cooperadors de Mataró. En concret, al carrer de Santa Rita núm. 1 de Mataró.

 

 

 



[1] http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2760

[2] http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2759

[3] LES COMARQUES DE CATALUNYA. Editorial Blume. p, 48. També GRUP LLAVOR: “Fonts. Itineraris...”Op. Cit. Pàg. 47. Cases situades al seu entorn serien Can Serra de Lledó, Can Riera, La Fàbrica i fins i tot Can Saborit i Can Gualba, a l’ altra banda de la Riera d’ Argentona.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs