Cookie Consent by Free Privacy Policy website

XICA, PLAÇA

 

Està situada al centre de la ciutat i és en realitat, el sector ample del carrer de Sant Cristòfor, on conflueixen diferents vies.

Degut a la seva proximitat a la Plaça Gran i en ser de dimensions més reduïdes, adopta aquest qualificatiu de “xica”. La plaça queda plenament configurada l’any 1613.

A mitjan segle XIX, en el sector oriental de la plaça hi havia el local de les carnisseries, amb tot un seguit de tarongers que servien per mitigar la fortor que es desprenia d'aquestes tendes. La plaça fou empedrada el 1762. Per Nadal s'hi celebrava un mercat extraordinari.

Justament a la cantonada del passatge que comunica amb el carrer d’en Pujol hi trobem –ara refeta- la botiga modernista (1894) de Can Palomer (“La Confianza”), obra de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch.[1]

Cal dir finalment que l’eix format pels carrer Sant Francesc d’Assis, Santa Maria, Sant Cristòfor i les Escaletes podria coincidir a grans trets –segurament quedava més a ponent- amb el Cardo Máximus, una via característica de l'època romana.

El nom de Plaça Xica torna a ser oficial des de l’any 1980.[2]

 

 

 



[1]De la mateixa Plaça Xica destacaríem la confiteria de Can Torrent, la cansaladeria de Can Raventós, la botiga de roba de Ca l’ Agustí, Ca la Sra. Cinta (de vetes i fils), Les Olivetes (per a comprar olives i bacallà), Carns Vilarrupla, la bacallaneria Barbena, la carniceria de Can Tallaossos, la farmàcia La Creu Blanca, la lampisteria Llinàs, la fruiteria Cateura, la carnisseria cavallina Pujolà, la ferreteria Masriera (Can Damià), etc... I també, encara abans, Can Miquel (bacallaner), la pastisseria Can Tamis, Can Castells, la botiga de comestibles Carrau, la saboneria Torrents, el bacallaner Girabal, la cansaladeria Esperalba, la cereria Tardà, Can Massuet (xocolateria), la botiga de queviures de Francesc Serra... Ja més avall i fins a la Plaça de la Peixateria, la cansaladeria Filbà, la cereria Serra, la tocineria Maruja, la botiga de Ca la Roser i la merceria Mañach (Cal Manresà).

[2] GONZÁLEZ-AGÀPITO, Pilar: “La Plaça Xica, un petit món”. TAG-GS. Mataró, maig 2013.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs