Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Nota: Si llegiu aquest missatge és perquè no podeu visualitzar els arxius CSS vinculats a la pàgina o perquè utilitzeu un navegador que no compleix els estàndards.

Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró

Història

El febrer de 1946 s’inaugura el Museu Històric Arxiprestal de Santa Maria, promogut per l’Obra de Sant Francesc i fet realitat pel seu primer director, Lluís Ferrer i Clariana, d’acord amb el rector, mossèn Vancell. Instal·lada a l’antiga Sala de l’Arxiu de la Comunitat de Preveres, l’entitat salva, ordena i custodia el patrimoni museístic i documental de la parròquia més antiga del terme, que ha quedat fragmentat, escampat i malmès durant la Guerra.

Ferrer simbolitza l’afany de preservació del passat cultural. Arxiver incansable, troba col·laboradors pertot arreu i duu a terme una ingent obra de recuperació d’obres d’art i de documentació. A més, organitza exposicions, conferències i crea una secció d’estudis. Amb la seva mort, l’any 1970, s’obre un període de tres anys d’incertesa. Es tanca la sala del museu i els fons arxivístics resten a l’espera que algú se’n faci càrrec. Les activitats i visites s’aturen.

L’any 1974, gràcies a l’interès del rector Francesc Pou, un renovat equip, impulsat per Manel Salicrú i per Rafael Soler, reprèn les activitats amb la certesa que el patrimoni cultural de la parròquia de Santa Maria és part important de la història de la ciutat. Es refà l’antic arxiu del rector i s’ordena la biblioteca.

Paral·lelament l’equip incorpora una nova dimensió museística al conjunt de l’església, vertebrada en tres seccions: Les Santes, El Roser i el conjunt barroc dels Dolors, amb l’obra pictòrica d’Antoni Viladomat. El 3 de febrer de 1979 s’inaugura oficialment el renovat Museu Arxiu. I l’any 1981 s’adquireix la casa de cos número 3 del carrer Beata Maria, actual estatge de l’arxiu.

Des d’aleshores el Museu Arxiu ha anat creixent com a associació cultural que, per conveni subscrit amb el rector, té cura de la gestió del patrimoni històric, artístic i cultural de la parròquia de Santa Maria de Mataró. La institució ha ampliat la part de museu amb la Sala de Síntesi, programa tres exposicions anuals, celebra les Sessions d’Estudis Mataronins i en publica les actes, edita la revista Fulls i programa les visites guiades. Posa a l’abast dels investigadors, a més, els fons parroquials i els fons d’entitats i particulars que ha anat rebent al llarg dels anys, com també els fons bibliogràfics i hemerogràfics de què disposa, especialment importants en l’àmbit del teatre, la religió i la història.

Història del MASMM més àmplia
en aquest document pdf

Vegeu-ne també l’auca (8MB)

amunt
Porta d'entrada

Porta d'entrada

 

Secció de la Biblioteca

Secció de la Biblioteca

 

Sala d'exposicions i de conferències

Sala d'exposicions i de conferències

 

Documentació de l'Església de Santa Maria

Documentació de l'Església

 

 © 2006  Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró  •  Fet amb Xhtml i Css  •  Polítiques de privacitat i cookies
Advertiment: Els resultats d'una traducció automàtica no són mai completament fiables